BOEK ZWIJGEN IS GOUD


introvert in een extraverte wereld

Indrukwekkend standaardwerk over introversie – Radio 1

Boek Zwijgen is goud introvert in een extraverte wereld Ellen Jansegers

Voorbij de clichés

Zowat een derde tot de helft van de wereldbevolking is introvert. Maar wat wil dat concreet zeggen? In Zwijgen is goud belicht Ellen Jansegers alle aspecten van introversie.

Wat het precies betekent, hoe het begrip is ontstaan, wat het met de hersenen doet en welke impact het heeft op relaties, werk en opvoeding. Ze gaat daarbij in tegen alle clichés en roept op om eindelijk de positieve kanten van introversie te erkennen.

Ze wisselt theoretische inzichten af met persoonlijke anekdotes en getuigenissen van meer en minder bekende introverten, zoals premier Alexander De Croo, Sam De Bruyn, Stephanie Coorevits en prof. Stijn Baert.

Uitgegeven bij Uitgeverij Horizon (april 2022). Verkrijgbaar als paperback, audioboek en e-boek. ISBN 9789464102291.

Met getuigenissen van

ALEXANDER DE CROO
STIJN BAERT

SAM DE BRUYN
STEPHANIE COOREVITS
DIRK DE WACHTER

Beluister het boek

Voeg het boek toe aan je lijstje op Goodreads

‘Een indrukwekkend, nieuw standaardwerk over introversie. Ellen is vaandeldrager voor een maatschappij waarin minder geschreeuwd wordt.’

Groen Gebladerte podcast voor Radio 1

Zwijgen is goud: reacties en media

‘Met Zwijgen is goud schreef Ellen Jansegers een indrukwekkend, nieuw standaardwerk over introversie’, schreef Radio 1. ‘Ze pleit voor een alomvattende omdenking van onze blik op communicatie en interactie: méér is niet noodzakelijk béter. Ellen is vaandeldrager voor een maatschappij waarin minder geschreeuwd wordt.’

Zwijgen is goud verscheen in april 2022. Het boek stond verschillende weken in de bestsellerlijst van Standaard Boekhandel en Fnac, met een eerste en tweede druk van in totaal 5.000 exemplaren. Het werd door de lezers van Standaard Boekhandel aangeraden als een van dé boeken van 2022.

Interviews met auteur Ellen Jansegers verschenen in De Morgen, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Reformatorisch Dagblad, NPO Radio 1 Journaal, MNM, Markant Magazine, VRT Zomerboekathon en Goed Gevoel. Als debuterend auteur was Ellen te gast in de podcast Groen Gebladerte voor Radio 1.

Premier Alexander De Croo vertelde op Joe FM waarom hij meewerkte aan het boek: ‘We leven in een wereld van extraverten. Er zijn enorm waardevolle mensen onder introverten.’ Ook op zijn socials deelde hij het boek.

‘Als maatschappij zouden we er baat bij hebben om meer naar introverte mensen te luisteren. De waarheid zit vaak verborgen achter het luidruchtige gekakel.’

— Psychiater Dirk De Wachter in Zwijgen is Goud

‘Ik ben niet iemand die per se vindt dat hij altijd het gesprek of de vergadering moet domineren. Ik ben soms wat afwachtend, luister eerst en zal pas daarna praten.’

— Premier Alexander De Croo in Zwijgen is Goud

Beluister het boek

Voeg het boek toe aan je lijstje op Goodreads

TEST


BEN JIJ INTROVERT, EXTRAVERT, OF IETS TUSSENIN?

Benieuwd hoe hoog jij scoort op de introverte persoonlijkheidsdimensie?
Doe hier de test en ontdek jouw graad van introvert-zijn.

‘Jij? Introvert?’ reageren de meesten wanneer ik mijn stille aard opbiecht. Op het werk, in mijn familie, in mijn vriendenkring, veel mensen zijn verrast dat ik mezelf als introvert beschouw. Hun reacties tonen dat er nog heel wat verwarring en vooroordelen zijn rond introversie. Want ja, soms ben ik een spraakwaterval. Wanneer iets me écht interesseert, wanneer ik een uitgesproken mening heb over iets wat me na aan het hart ligt, of wanneer ik me omringd voel door mensen die ik mag en vertrouw, ben ik geen stil meisje. Dat is niet waar introversie om draait. Introverte mensen zijn niet noodzakelijk stille of verlegen mensen. Vaak wel, maar niet altijd. En stil zijn is niet de kern van introversie. Stilte zoeken en nodig hebben is dat wel. Maar het is nog zoveel meer dan dat. Het hangt samen met onze neurologie, met de routes in onze hersenen, met onze hormoonhuishouding, met onze samenleving, met hoe we opgroeien, naar school gaan, werken, ontspannen en relaties aangaan. Met hoe we onze kinderen opvoeden en wat dat van ons vraagt. Met de verwachtingen van anderen en hoe we daarmee omgaan.

De reacties van mijn familie, kennissen en collega’s tonen ook aan hoe goed ik geworden ben in het camoufleren van mijn introverte aard. Hoe ik mezelf soms luidruchtiger, spraakzamer, jovialer voordoe dan ik eigenlijk ben. Dat heb ik mezelf aangeleerd, uit noodzaak. Ik had het gevoel dat ik luidruchtig moest zijn om vooruit te komen. Om gehoord te worden. Want muurbloempjes, einzelgängers en denkers worden door onze maatschappij weggezet als vreemd en afwijkend van de norm. We hebben ontzag voor de tafelspringer, het haantje-de-voorste, de spring-in-’t-veld als het ideaal om na te streven. Zij zijn degenen die we als rolmodel beschouwen: de personen…

Beluister een fragment

REVIEWS


REACTIES VAN LEZERS

Wat lezers zeggen over Zwijgen is Goud

JUDITH V.

Een must-read voor alle introverten die in een extraverte wereld moeten “overleven”. Ik heb nog maar eens beseft dat mijn introvert-zijn veel voordelen heeft en dat ik mij zeker niet moet excuseren voor wie ik ben (dat doen extraverten ook niet 😉). Ik was ook verbaasd over hoeveel bekende mensen ook introvert zijn, tot onze premier! Heel veel bijgeleerd!

Rating: 5 out of 4.
BARBARA V. R.

Het was alsof het boek over mij ging, zo hard herkende ik mezelf in de beschrijvingen. Dat vele huilen als kind, kan ik dankzij het boek ook beter plaatsen nu. Ik dacht dat ik al veel over introvertheid gelezen had, maar Ellen heeft me verrast. Het boek is heel erg uitgebreid en gedetailleerd, laat geen enkele vraag onbeantwoord. Ik vond het ook fijn om haar persoonlijke relaas en ervaringen te lezen.
De wereld kan er met dit boek alleen maar beter op worden voor ons introvertjes. ‘Zwijgen is goud’ informeert, kadert en stelt gerust: er is niets mis met ons, we zijn geweldig zoals we zijn.

Rating: 5 out of 5.
KAREN P.

Het boek leest als een trein. Heel toegankelijk. Inhoudelijk geen saaie theorie, maar leuke & leesbare hoofdstukken. Er wordt veel verwezen naar dagdagelijkse situaties en enkele gekende personages, wat het lezen alleen maar aangenamer maakt. Voor iedereen die op zoek is naar de tegenstelling introvert-extravert & alle mogelijke gradaties binnen het blok introvert, is dit boek een hele goede gids. Hoe hiermee omgaan, tips en adviezen… Je vindt ze allemaal in Zwijgen is Goud.

Rating: 5 out of 5.

Lees meer reviews op Goodreads, Standaard Boekhandel, Bol.com, Fnac

‘Een boek dat simpelweg iedereen zou moeten lezen.’

VRT Zomerboekathon

‘Ik associeer introvert-zijn met nadenken voor je iets zegt, rustig zijn, bedachtzaam zijn, tederheid oprechtheid in hetgeen toch gezegd wordt.’

— Professor Stijn Baert

‘Ik kan zo 3 mensen bedenken aan wie ik dit boek cadeau ga doen.’

Tom De Cock na het interview voor VRT Zomerboekathon

AGENDA


LEZINGEN EN WORKSHOPS

Wil je graag meer inzicht krijgen in introvert-zijn? In de lezing Zwijgen is goud leer je wat introversie precies is, wat de wetenschap over introversie zegt, wat het betekent om introvert te zijn in een extraverte wereld en wat de voordelen en struikelblokken zijn.

Want inzicht in introversie verbetert onze communicatie, relaties, productiviteit en mentaal welzijn. Verwacht een toegankelijke lezing vol herkenbare verhalen en aha-momenten, aangevuld met concrete tips en tricks. Voor bedrijven, socioculturele instellingen, scholen en ondernemersorganisaties.

‘Leuke en interessante lezing, interactief, aangenaam gebracht, wetenschappelijk onderbouwd’

SIGNEERSESSIES

Wil je graag een gesigneerd exemplaar? Misschien komt Ellen Jansegers binnenkort wel in jouw lokale boekwinkel langs. Of stuur haar een persoonlijk bericht en ze bekijkt hoe jouw gesigneerd boek tot bij jou komt.

Als boekhandel een signeersessie organiseren? Samen met andere auteurs of alleen? Contacteer Ellen, ze maakt zich graag vrij voor een lezing of signeersessie in jouw boekwinkel.

CONTACT