LEZING ZWIJGEN IS GOUD


introvert in een extraverte wereld

Zet introvert talent in de schijnwerpers

Lezing voor IT-consultancybedrijf Axxes, over de kracht van introversie op de werkvloer.

Laat introvert talent schitteren

Zwijgen is goud, introvert in een extraverte wereld: lezing, workshop, keynote of panelgesprek in jouw organisatie.

Een derde tot de helft van de wereldbevolking is introvert. Maar wat wil dat concreet zeggen? In de lezing Zwijgen is goud, naar het gelijknamige boek, belicht Ellen Jansegers alle aspecten van introversie.

Wat het precies betekent, hoe het begrip is ontstaan, wat het met de hersenen doet en welke impact het heeft op relaties, werk en opvoeding. Ze gaat daarbij in tegen alle clichés en roept op om eindelijk de positieve kanten van introversie te erkennen.

Introversie is een veelbesproken en bestudeerd persoonlijkheidskenmerk. Inzicht in introversie is essentieel om onszelf en de mensen om ons heen te begrijpen. Het verbetert onze communicatie, relaties, productiviteit en mentaal welzijn.

Verwacht een toegankelijke lezing vol herkenbare verhalen en wetenschappelijke inzichten, aangevuld met concrete tips en tricks. Ellen Jansegers wisselt theoretische inzichten af met persoonlijke anekdotes en getuigenissen van meer en minder bekende introverten, zoals premier Alexander De Croo, Sam De Bruyn, Stephanie Coorevits en prof. Stijn Baert.

Na de lezing Zwijgen is goud over introversie weet je:

 • Wat introversie betekent (en wat niet)
 • Waar de begrippen ‘introvert’ en ‘extravert’ vandaan komen
 • Hoe de hersenen van introverte mensen anders werken dan die van extraverte mensen
 • Wat het extraverte ideaalbeeld is, en welke gevolgen dit heeft op persoonlijk en maatschappelijk vlak
 • Welke invloed iemands introverte aard heeft op werk, relaties en vrije tijd
 • Wat de talenten van introverte mensen zijn en hoe we voorbij de clichés over introverte mensen als verlegen, arrogant of grijze muizen geraken
 • Waarom introverte mensen hun kracht net vinden door in hun schulp te blijven
 • Waarom iederéén profiteert van een introvertvriendelijke organisatie en samenleving

Vraag meer info en praktische details

‘Na de lezing heb ik mijn eigen training anders aangepakt. Ik had een erg interactieve sessie voorbereid, maar het publiek was nogal timide. Ik liet hen de optie: twee per twee iets bespreken, of alleen reflecteren. Achteraf kwam een deelnemer me persoonlijk bedanken omdat ze de kans had gekregen alleen te werken.’

Naar het gelijknamige boek ‘Zwijgen is goud’ over introvert zijn

‘Met Zwijgen is goud schreef Ellen Jansegers een indrukwekkend, nieuw standaardwerk over introversie’, schreef Radio 1. ‘Ze pleit voor een alomvattende omdenking van onze blik op communicatie en interactie: méér is niet noodzakelijk béter. Ellen is vaandeldrager voor een maatschappij waarin minder geschreeuwd wordt.’

Zwijgen is goud verscheen in april 2022. Het boek stond verschillende weken in de bestsellerlijst van Standaard Boekhandel en Fnac, met een eerste en tweede druk van in totaal 5.000 exemplaren. Het werd door de lezers van Standaard Boekhandel aangeraden als een van dé boeken van 2022.

Interviews met auteur Ellen Jansegers verschenen in De Morgen, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Reformatorisch Dagblad, NPO Radio 1 Journaal, MNM, Markant Magazine, VRT Zomerboekathon en Goed Gevoel. Als debuterend auteur was Ellen te gast in de podcast Groen Gebladerte voor Radio 1.

Premier Alexander De Croo vertelde op Joe FM waarom hij meewerkte aan het boek: ‘We leven in een wereld van extraverten. Er zijn enorm waardevolle mensen onder introverten.’ Ook op zijn socials deelde hij het boek.

Leer aan de hand van de lezing Zwijgen is goud, introvert in een extraverte wereld de talenten van introverte mensen naar waarde schatten. Zodat de organisaties waar ze voor werken, scholen waar ze studeren en families waarin ze leven nog meer kunnen floreren.

Op zoek naar een boeiende keynote, lezing of workshop? Wil je als organisatie het maximale potentieel uit jouw leden of werknemers halen? Neem dan nu contact op.

Boek een lezing

Vergroot jouw kennis over introversie en zet de talenten van stille mensen in de schijnwerpers.

Want ja, ook introverte mensen kunnen leiden.

Lezing en panelgesprek voor Artemis DNA, het netwerk voor en door ondernemende vrouwen

PRAKTISCHE INFO


Voor wie?

 • Voor bedrijfsleiders, HR-managers, leidinggevenden en werknemers die meer inzicht willen in de drijfveren en talenten van introverte medewerkers en collega’s. Of meer willen leren over de introverte leiderschapsstijl.
 • Voor leerkrachten, hulpverleners en ouders die willen leren hoe ze introverte kinderen tot hun recht laten komen, zonder hen te forceren. Zodat kinderen kunnen opgroeien tot zelfbewuste volwassenen die hun introverte kant omarmen.
 • Voor socioculturele instellingen (bibliotheken, culturele centra, verenigingen…) en scholen die een toegankelijke lezing willen organiseren over het thema introversie. Een lezing die leesbevordering stimuleert en mentaal welzijn verbetert.
 • Voor ondernemersorganisaties die willen inzetten op de introverte ondernemer, introvertvriendelijk netwerken en succesvol een zaak uitbouwen vanuit de talenten van de introvert.

Scroll naar beneden voor een overzicht van diverse thema’s die aan bod kunnen komen.

Wat kan je verwachten?

In deze lezing leer je wat introversie precies is, wat de wetenschap over introversie zegt, wat het betekent om introvert te zijn in een extraverte wereld en wat de voordelen en struikelblokken zijn. Verwacht een toegankelijke lezing vol herkenbare verhalen en aha-momenten, aangevuld met concrete tips en tricks.

Lezing, keynote, panelgesprek of workshop? Het kan allemaal. Afhankelijk van de vorm wordt het publiek meer of minder betrokken. Sowieso is er altijd een bepaalde vorm van interactie, en is er steeds ruimte voor gesprek en vragen achteraf. Op een introvertvriendelijke manier, dat spreekt voor zich.

Wat kan je niet verwachten?

Verwacht geen assertiviteitstraining, communicatiecursus of training om beter voor jezelf op te komen. We vertrekken vanuit een positieve benadering. Door de sterktes en voorkeuren van introverte en stille mensen in de verf te zetten, niet te veranderen.

Want stil en gereserveerd zijn is geen zwakte, maar net een kracht. Ons zal je niet gauw horen zeggen dat introverte mensen wat meer uit hun comfort zone moeten treden, uit hun schulp kruipen, of zich wat meer moeten laten zien. Integendeel, in deze lezing ontdek je waarom introverte mensen hun kracht net vinden door in hun schulp te blijven en stilte op te zoeken.

Prijs

Prijzen van een keynote, lezing, workshop of panelgesprek zijn afhankelijk van verschillende factoren. Doelgroep, organisatie, thema, duurtijd en locatie hebben invloed op de prijs. Vraag een offerte aan op maat.

REVIEWS


REACTIES VAN DEELNEMERS

Wat deelnemers zeggen over een lezing rond introversie.

‘Leuke en interessante lezing, interactief, aangenaam gebracht, wetenschappelijk onderbouwd.’

Rating: 5 out of 5.

‘Er is nood aan kennis over introvert zijn. Die kennis kan jij geven.’

Rating: 5 out of 5.

‘Ik vond het samenzijn met andere introverten een meerwaarde en herkenbaar.’

Rating: 4 out of 4.

‘Het was heel interessant en ik heb enorm veel van je geleerd. Ik voel dat je dit onderwerp echt beheerst. Het was fijn dat je zo open was over je eigen ervaringen.’

Rating: 5 out of 5.

‘Ik ben blij dat ik hier was en jou hoorde spreken. Ik ga ook je boek lezen.’

Rating: 4 out of 4.

THEMA’S


Onderwerpen van keynotes, lezingen en workshops rond introversie

Afhankelijk van de doelgroep gaan we dieper in op thema’s zoals werk, leiderschap, relaties, opvoeding, vrije tijd en geluk. Alle thema’s komen in meer of mindere mate aan bod tijdens een lezing. Het is natuurlijk mogelijk om in te zoomen op bepaalde onderwerpen.

Hieronder een greep uit de mogelijke thema’s. Alle thema’s kunnen als keynote, lezing, interactieve workshop of in een panelgesprek aan bod komen.

Stilte werkt

Als organisatie wil je je medewerkers laten schitteren. Zijn je medewerkers gelukkig, dan zit de werksfeer goed, presteren ze beter en zijn ze creatiever. Hoe haal je als organisatie het beste uit al jouw medewerkers? Elk met hun eigen persoonlijkheid, werkvoorkeur en communicatiestijl?

Een derde tot de helft van de wereldbevolking is introvert. Toch verdienen introverte mensen gemiddeld 10.000 euro minder per jaar, en leiden ze minder vaak een team. Omdat het niet in hun aard ligt? Neen, omdat er op de werkvloer vaak een extravert ideaal heerst.

Introverte mensen halen energie uit andere taken dan extraverte mensen. Hun manier van beslissen is anders, hun communicatievoorkeuren zijn dat ook. Achterhaal de werkvoorkeuren van introverte en extraverte medewerkers. Zo optimaliseer je onderlinge communicatie, verhoog je productiviteit, faciliteer je focus en stimuleer je out-of-the-box-denken.

Leer hoe introverte mensen best tot hun recht komen op de werkvloer, zodat ze uitgroeien tot dé sterktes van jouw organisatie. Maak van jouw organisatie een organisatie waarin pauze en introspectie gezien worden als efficiënt en productief. Omdat ze creativiteit en denkwerk ten goede komen.

Vraag meer info en praktische details

Introvert leiderschap en stille invloed

Tijd om een vooroordeel de wereld uit te helpen: stille, timide mensen kunnen wél leiden. Vraag het maar aan Bill Gates, Barack Obama of Emma Watson. Of, dichter bij huis, aan premier Alexander De Croo of professor Stijn Baert.

In deze keynote of workshop zoeken we welke kwaliteiten introverte leiders delen. We bieden handvaten om als introvert het verschil te maken, te inspireren en te leiden. Met focus op de talenten van de introvert. Op een interactieve en introvertvriendelijke manier.

Vraag meer info en praktische details

Introvert ondernemerschap

Als ondernemer moet je verbaal sterk en overtuigend zijn. Jezelf constant verkopen. Of tenminste, zo gaat toch het cliché. In deze workshop of lezing leer je hoe je jouw business idee in de markt zet op een manier die bij jou past.

Ontdek hoe je vanuit een rustige drive wél kan netwerken, jezelf promoten en nieuwe klanten aantrekken. En hoe je jouw talent als luisterend oor inzet om jouw klanten te geven wat ze nodig hebben.

Als freelancer weet Ellen Jansegers welke obstakels je als introverte ondernemer tegenkomt. Ze vertelt vanuit haar eigen ervaring, en doorspekt dit met wetenschappelijke inzichten en anekdotes van collega-ondernemers.

Vraag meer info en praktische details

Het extraverte ideaal

Waarom zijn we zo tuk op haantjes-de-voorste? Hoe komt het dat tafelspringers vaak de meeste aandacht krijgen? We bekijken het extraverte ideaal vanuit historisch perspectief, bespreken welke invloeden dit ideaalbeeld vandaag heeft en staan stil bij subtiele en minder subtiele uitingen ervan.

Hoe maken we onze bedrijven, organisaties en scholen introvertvriendelijker? Welke impact kan dit hebben op het geluk en welzijn van introverte mensen? En waarom kunnen ook extraverte mensen hier wel bij varen? Ook op deze vragen bieden we een antwoord.

Vraag meer info en praktische details

Persoonlijkheid als bouwsteen van diversiteit en inclusie

Trekken tegenpolen aan? Ontdek de verschillen tussen introverte, extraverte en ambiverte persoonlijkheden, en hoe ze elkaars kwaliteiten kunnen versterken. Wil je als organisatie inzetten op diversiteit en inclusie, dan maakt ook persoonlijkheid daar deel van uit.

Omdat de hersenen van introverte mensen anders werken dan die van extraverte mensen, is het belangrijk ook hun neurodiversiteit te erkennen. Zodat we een inclusieve en ondersteunende omgeving kunnen bieden waarin iedereen zich ten volle kan ontplooien.

Vraag meer info en praktische details

De superkrachten van de introvert

Weg met de clichés van stille waters en muurbloempjes. We gaan voorbij de misvattingen over introverte mensen, zoals het idee dat introverten verlegen, asociaal, saai, besluiteloos, arrogant of niet ambitieus zijn. Het tegendeel is waar.

Introverte mensen zijn vaak erg creatief, hebben grote dromen die ze beslist willen waarmaken, zijn goede luisteraars, kunnen lang geconcentreerd werken en kunnen lang alleen zijn. Het maakt van hen ideale creatieve kenniswerkers die goed zelfstandig kunnen werken en impact uitoefenen.

Vraag meer info en praktische details

Introverte kinderen

Is het een probleem wanneer kinderen weinig vriendjes hebben? Wanneer ze niet gauw hun vinger opsteken tijdens de les? Wat als ze groepswerk haten? Of niet graag aan groepssport doen?

Laten we afstappen van het idee dat participatie enkel kan via verbale interactie. Dat leren enkel kan door samen te werken. Leer waarom je een opmerking als ‘je was stil en verlegen bij de start van het schooljaar, maar bent nu helemaal opengebloeid’ liever achterwege laat. Zodat introverte kinderen ten volle zichzelf kunnen zijn, en kunnen opgroeien tot zelfzekere volwassenen.

Vraag meer info en praktische details

Boek een lezing

Vergroot jouw kennis over introversie en zet de talenten van stille mensen in de schijnwerpers.

Want ja, ook introverte mensen kunnen op een podium staan.

Op de boekvoorstelling van Zwijgen is goud, na een interview en panelgesprek over introvert zijn.

BOEK


ZWIJGEN IS GOUD

Zowat een derde tot de helft van de bevolking is in min of meerdere mate introvert. Maar wat wil dat concreet zeggen? In Zwijgen is Goud belicht Ellen Jansegers alle aspecten van introversie. Wat het precies betekent, hoe het begrip is ontstaan, wat het met de hersenen doet en welke impact het heeft op relaties, werk en opvoeding. Ze gaat daarbij in tegen alle clichés en roept op om eindelijk de positieve kanten van introversie te erkennen. Ze wisselt theoretische inzichten af met persoonlijke anekdotes en getuigenissen van meer en minder bekende introverten, zoals premier Alexander De Croo, Sam De Bruyn, Stephanie Coorevits en prof. Stijn Baert.

Verschenen in o.a.

CONTACT